Activiteit Bitcoin netwerk droogt op: wat is de oorzaak?

Louise de Graaf


De activiteit op het netwerk van Bitcoin (BTC) is, net zoals ieder ander netwerk, voor iedereen inzichtelijk. Door de blockchain te bespeuren kun je exact achter de huidige staat van het netwerk komen. Met een huidige on-chain analyse kom je tot de conclusie dat het aantal transacties flink bergafwaarts is gegaan de afgelopen tijd. Wat is de motor achter deze ontwikkeling?


🎁 Cadeautje: Nederlands bedrijf geeft iedereen deze maand 2 maanden gratis mining

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Aantal bitcoin transacties daalt

Uit data van The Block blijkt dat het aantal geregistreerde bitcoin-transacties halverwege september tot een nieuwe all-time high was gestegen. Om precies te zijn stond het 7-daagse transactiegemiddelde op 20 september gelijk aan 595.110. Nog nooit eerder in de geschiedenis van het netwerk stond de teller zó hoog.

Na het bereiken van deze indrukwekkende piek is het beeld echter in een rap tempo verslechterd. Op 10 oktober stond het 7-daagse transactiegemiddelde nog maar gelijk aan 280.160. Dit betekent dat het totaal met maar liefst 53 procent is gedaald in slechts 3 weken tijd.

De laatste keer dat het 7-daagse gemiddelde in bitcoin-transacties zich onder de grens van 300.000 bevond, was halverwege april. In mei schoot het aantal transacties in een rechte lijn omhoog alsmede de enorme hype omtrent Bitcoin Ordinals. Deze dienst vond in januari van dit jaar het levenslicht en stelt gebruikers in staat data te schrijven in de blockchain van Bitcoin door deze toe te voegen aan satoshi’s, de kleinste eenheid van bitcoin Dit proces wordt ook wel ‘inscriptie’ genoemd.

Van mei tot halverwege september schommelde het wekelijkse gemiddelde van het aantal transacties tussen de 400.000 en 500.000. Het feit dat het totaal nu significant lager staat, lijkt gerelateerd aan een daling van het aantal inscripties. Uit data van Dune blijkt namelijk dat het aantal inscripties sinds eind september relatief gezien op een extreem laag niveau staat.

De correlatie tussen het aantal inscripties en het aantal transacties komt voort uit het feit dat gebruikers een transactie moeten initiëren om metadata aan een satoshi te koppelen.

Ook BTC wachtrij neemt af

Vorige week kon je tevens voorbij zien komen op Crypto Insiders dat er eindelijk weer wat ruimte is in de wachtrij, ook wel ‘mempool’ genoemd, van Bitcoin. Op 6 september stond er een recordhoogte van maar liefst 655.000 transacties te wachten alvorens ze opgepikt konden worden door een miner om een plekje in een transactieblok te bemachtigen. Op 3 oktober stonden er nog slechts 31.000 transacties in de wacht.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment