Amerikaanse schuldenberg groeit al 10 jaar harder dan inkomen

Louise de Graaf


De Amerikaanse schuldenberg, die inmiddels de onvoorstelbare grens van 33 biljoen dollar gepasseerd is, groeit al bijna 10 jaar harder dan het nationale bruto binnenlands product (BBP). Het bruto binnenlands product kun je zien als het inkomen van de Verenigde Staten. Stel je voor dat jouw schulden al 10 jaar harden groeien dan je inkomen… dat kan natuurlijk niet heel lang goed gaan.

In deze macro-update duiken we dieper in op de cijfers en bespreken we de impact van deze ontwikkeling op de bitcoin koers.

De Amerikaanse schuldenberg

Het grootste probleem voor Amerika op dit moment is dat de schuldenberg ten opzichte van het BBP groeit op het snelste tempo in de geschiedenis. De problemen worden dus niet kleiner, maar groter voor de hoeder van de wereldreservemunt.

Twee weken geleden passeerde de national schuld van de Verenigde Staten voor het eerste de bedenkelijke grens van 33 biljoen dollar, waarmee deze ongeveer 124 keer groter is dan 70 jaar geleden.

Afbeelding

Over de afgelopen twee weken alleen al voegde Amerika ongeveer 450 miljard dollar toe aan de nationale schuld (ter vergelijking, dat is ongeveer 33 procent van het BBP van Nederland).

Op dit moment is de schuld-BBP verhouding ongeveer 120 procent, waarmee deze net onder de piek van 135 procent van 2020 zit. Alleen al om deze reden is het voor Amerika GIGANTISCH belangrijk dat de rente die de Amerikaanse centrale bank hanteert zo snel mogelijk naar beneden gaat.

Als de rente op het huidige verhoogde niveau van 5 procent blijft, dan moet Amerika over een steeds groter deel van die 33 biljoen dollar een rente van 5 procent aftikken. Daarmee zou het ruim 1,5 biljoen dollar (!) per jaar aan rentekosten kwijt zijn.

Ter illustratie: het volledige Amerikaanse leger kost jaarlijks ~800 miljard dollar.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In principe is DIT fenomeen de hoofdreden waarom de absolute schaarste van bitcoin van 21 miljoen eenheden zo aantrekkelijk is voor investeerders. We zitten nu in een korte periode waarin centrale banken de monetaire duimschroeven aandraaien en de rente verhogen, maar dat MOET op korte termijn veranderen om te voorkomen dat het schuldenprobleem van Amerika verder uit de hand loopt.

De nationale schuld van Amerika is een tikkende tijdbom, die alleen maar uitgesteld kan worden met nog meer schulden en lage rentes.

Voor de lange termijn lijkt er zich daarmee een ultiem scenario te vormen voor bitcoin. Dat zien we op dit moment misschien nog niet helemaal terug in de koers.

Maar als de centrale bank in 2024 de rente weer moet verlagen, we de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF krijgen en daar ook nog de halving van april 2024 overheen komt; dan kunnen er hele gekke dingen gebeuren met de bitcoin koers.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment