Bitcoin beursfonds in handbereik? Nieuwe wending in goedkeuringsproces

Louise de Graaf


In een verrassende wending heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een ongekende stap gezet. Deze stap lijkt de deur op een kier te zetten voor de langverwachte goedkeuring van een bitcoin (BTC) spot exchange-traded fund (ETF), of beursgenoteerd fonds, in de VS.

SEC zet ongekende stap met Bitcoin ETF’s

De markt wacht al jaren met smacht op een dergelijk fonds. Echter stelde onlangs de financiële toezichthouder de beslissing voor meerdere aanvragen voor spot bitcoin-ETF’s uit, waaronder die van grote spelers als BlackRock en VanEck.

Dat deed denken aan de de situatie van enkele jaren geleden, toen de SEC ook meerdere malen het besluit uitstelde en uiteindelijk alle aanvragen afwees. Toch lijkt het ditmaal anders, meldt Bloomberg analist Eric Balchunas.

De SEC heeft namelijk deze keer commentaar toegevoegd aan de aanvragen zodat de bedrijven hun aanvragen kunnen aanpassen. Dit is een groot verschil met de vorige ronde en is volgens Balchunas “een welkom teken”.

Het commentaar heeft vooral betrekking op juridische aspecten van de aanvragen. Dit zou kunnen betekenen dat de SEC ditmaal meer openstaat voor een mogelijke goedkeuring van een spot bitcoin-ETF.

De toekomst van crypto beursfondsen

De crypto gemeenschap hield zijn adem in na de recente uitstel van de bitcoin-ETF aanvragen. Nu kijkt de financiële wereld met grote belangstelling uit naar de volgende deadlines, die plaatsvinden medio oktober.

Ondertussen trekken ethereum (ETH) futures beursgenoteerde fondsen de aandacht. Gisteren zijn maar liefst negen ETH futures-ETF’s gelanceerd in de VS. Deze werden plotseling goedgekeurd door de SEC, mogelijk omdat de Amerikaanse regering dreigt op slot te gaan.

Echter is het initiële volume wat teleurstellend in vergelijking met de lancering van de bitcoin futures-ETF tijdens de bullmarkt. Hoewel de uitkomst nog onzeker is, hebben recente acties van de SEC hoop gegeven. Het laat zien dat goedkeuring mogelijk eindelijk binnen handbereik is.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment