Bitcoin en ethereum grootbezitters botsen, maar beiden optimististisch

Louise de Graaf


De grote spelers uit het bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) ecosysteem zijn in tegenstrijd wat betreft hun koop- en verkoopgedrag. Het totale aantal ethereum in handen van de whales is significant verminderd de afgelopen jaren, terwijl bitcoin hier helemaal geen last van heeft. Op basis van deze gegevens lijkt ethereum aanzienlijk meer bearish te zijn. Echter, niets is minder waar en in dit artikel bespreken we de bevindingen en de redenering om de voor de hand liggende conclusie onderuit te halen.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

BTC en ETH whales: conflicterende handelspatronen

Allereerst bekijken we de data van crypto-analyseplatform Glassnode. Om precies te zijn deelde analist James V. Straten op 10 oktober een bericht op X waarin het contrast tussen de bitcoin en ethereum whales sterk zichtbaar wordt.

In het bericht laat hij weten dat het aantal wallets met ten minste 1.000 ETH zich in een sterke neerwaartse trend bevindt sinds 2020. In bijna 3 jaar tijd is de totale stapel in handen van deze wallets met maar liefst 20 miljoen ETH afgenomen. Tegen de huidige ethereum koers staat dit gelijk aan 31.120.000.000 dollar. Voor het afgelopen jaar gaat het om een daling van 12 miljoen ETH.

Tegelijkertijd hebben BTC whales stilletjes hun posities uitgebreid. Het totale bezit van de wallets met minimaal 1.000 BTC is in dezelfde periode grotendeels gelijk gebleven. Er zijn echter wel enkele significante dalingen waarneembaar. Zo nam het totaal bijvoorbeeld sterk af na de ineenstorting van FTX.

Verklaring voor ETH daling

Op het eerste gezicht zou je al snel tot de conclusie komen dat de grote spelers binnen het Ethereum ecosysteem een stuk minder bullish zijn dan voorheen. Er lijkt echter een logIsch verklaarbare reden te zijn voor de ontwikkeling.

André Dragosch, hoofd onderzoek voor crypto-activabeheerder Deutsche Digital Assets (DDA), verklaarde op X dat het grote verschil te maken heeft met staking op het Ethereum netwerk. Glassnode zou namelijk geen rekening houden met de ether dat vastgezet wordt in de staking contracten.

Het aantal ether in de staking contracten is namelijk juist sterk gestegen de afgelopen tijd. Bovendien gaf hij aan dat het percentage van het ethereum-aanbod dat in handen is van de top 1 procent van de adressen niet is afgenomen.

Het lijkt dus alsof een grote hoeveelheid ether verkocht is, maar in werkelijkheid wordt deze ingezet om het netwerk te beveiligen.





Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment