Bitcoin volatiliteit ligt historisch laag, volgt een heftige uitbraak?

Louise de Graaf


Na de enorme stijging begin dit jaar, die bitcoin (BTC) bracht naar een all-time high van $73.800, is de koers de laatste maanden weinig bewogen.

Deze volatiliteit nam de laatste weken verder af en kwam onlangs op een historisch laag niveau uit.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Bitcoin volatiliteit in “onderste 6% van de gevallen”

Kort voor het weekend nam de volatiliteit weer iets toe en maakte bitcoin een duik van $71.000 naar $69.000. In aanloop naar die duik, bereikte de 15-daagse volatiliteit een historisch dieptepunt.

De volatiliteit tussen 24 mei en 7 juni behoorde tot de “onderste 6% van de gevallen” in de geschiedenis van bitcoin, meldt Rapha Zagury, CIO van Swan Bitcoin.

“Het lijkt erop dat BTC vastzit binnen een bereik. Hoewel ik niet van prijsvoorspellingen hou, denk ik dat er waarde zit in het leren van het verleden. Laat me dus de onderstaande discussie opnieuw bekijken en de cijfers bijwerken.

Hoe laag is de volatiliteit nu in vergelijking met de geschiedenis? De horizontale blauwe lijn is het laatste 15-daagse voortschrijdende volatiliteitscijfer van 23%. Het lijkt zeker dicht bij het lagere niveau. Sterker nog, dit behoort tot de onderste 6% van de gevallen qua volatiliteit,” aldus Zagury.

Lage bitcoin volatiliteit kan tot heftige koersuitbraken leiden

Tussen 24 mei en 7 juni herstelde de koers van $67.000 naar $72.000, en leek een nieuwe poging om een all-time high te bereiken nabij.

Echter maakte de bitcoin koers op 7 juni plotseling een scherpe duik terug naar $69.000. Dat kwam mede doordat de Amerikaanse banenmarkt beter presteert dan verwacht, waardoor het vertrouwen in snelle renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank afneemt. Dat wordt niet als gunstig gezien voor risicovolle activa als crypto.

Desalniettemin zit bitcoin al sinds maart in dit bereik vast, buiten een dip op 2 mei waarmee de koers even helemaal naar $58.000 viel.

Lange periodes van lage volatiliteit kunnen vaak tot heftige uitbraken leiden. Dat benoemt ook Zagury.

Hij meldt dat na een periode van zeer lage volatiliteit, bitcoin in de volgende 30 dagen gemiddeld met 21% uitbreekt. Over 90 dagen is dat gemiddeld 57% en over een jaar is dat gemiddeld zelfs 820%.

Echter, zoals Zagury zegt, hoewel we kunnen leren van de geschiedenis is dit zeker geen garantie voor de toekomst.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment