Cardano oprichter ontkent kritiek, zet vraagtekens bij Solana

Louise de Graaf


De oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, reageerde op de kritieken richting de schaaloplossing Hydra. De layer 2 netwerk zou niet de schaalbaarheid kunnen leveren zoals bij andere blockchains is te zien. Volgens Charles is het commentaar vanuit de crypto gemeenschap echter onjuist. 

Cardano Hydra

In een video legde de Amerikaan zijn redenatie uit. Volgens Hoskinson kun je niet alle van verschillende blockchains met elkaar vergelijken. Een belangrijk onderscheid dat je moet maken is de complexiteit van een transactie. Die van Cardano verschillen fundamenteel met andere netwerken. Zo kan een enkele transactie op het platform meerdere outputs bevatten. Door het grote verschil in transacties hoeft een hoge transactiesnelheid (TPS) niet noodzakelijkerwijs een indicatie te zijn voor de kwaliteit van het netwerk. 

Hydra is de langverwachte en innovatieve layer 2 oplossing die de transactie verwerkingscapaciteit van het netwerk optimaliseert. De Hydra Head, het paradepaardje van deze oplossing, maakt gebruik van een unieke technologie waarmee de hoofdketen en off-chain ledgers transacties verwerken. Deze off-chain ledger, de Hydra head, behoudt dezelfde transactie-eigenschappen als de hoofdketen. Met de introductie van Hydra Pay, een gedecentraliseerd betalingssysteem gebaseerd op Hydra’s raamwerk, streeft Cardano ernaar om de wereld van blockchain-micropayments te revolutionairen en gedecentraliseerde finance (DeFi) ontwikkeling aan te trekken.

Hoskinson en Solana

Hoskinson besprak ook het opvallend presterende Solana (SOL). De digitale munt steeg in het begin van deze week met bijna 30% en waardoor het project Cardano en Dogecoin (DOGE) inhaalde op basis van marktkapitalisatie. De Cardano oprichter was echter kritisch en wees op de gecentraliseerde aanpak van Solana. De Amerikaan benoemde de 200 aan Terabytes die nodig zijn om het netwerk draaiende te houden. Binnenkort zal dit om petabytes gaan. Wat neerkomt op 1 miljard megabytes aan opslag. 

Hoe groter de opslageisen voor een blockchain worden, hoe duurder en gecompliceerder het wordt om een volledige node te draaien. Dit kan leiden tot een situatie waarin alleen grote organisaties met voldoende middelen de capaciteit hebben om de volledige blockchain te hosten en te valideren. Dit gaat tegen het decentralisatie principe in, dat een kern component is van veel blockchains.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment