Chinese bitcoin miners volgens VS een ‘gevaar voor staatsveiligheid’

Louise de Graaf


Foto: Ms. Li/Shutterstock

Halverwege 2021 maakte de Chinese overheid het officieel illegaal om te doen aan crypto mining. Veel miners zaten toentertijd in China vanwege de goedkope stroom, waardoor een enorme exodus van deze bedrijven uit china ontstond. Een groot deel belandde in de Verenigde Staten, maar de Amerikaanse overheid is hier niet meer zo blij mee. Chinese miners worden zelfs als een gevaar voor de nationale veiligheid beschouwd.


šŸŽ Deze week: Handel je eerste ā‚¬10.000 in crypto helemaal gratis

Chinese bitcoin miners vlak naast kernraketten VS

Volgens The New York Times houdt de Amerikaanse overheid verschillende Chinese miners in de gaten. Niet omdat China via deze miners een bedreiging kunnen vormen voor het Bitcoin (BTC) netwerk, maar voor de directe nationale veiligheid van de VS. Dat komt met name door de locaties die de bedrijven uitkiezen voor hun werkzaamheden.

EĆ©n van de Chinese miners is gevestigd in Cheyenne, Wyoming. Deze staat verwelkomt crypto-bedrijven met open armen, zo ook Chinese bedrijven. Maar het bedrijf dat de overheid in de gaten houdt heeft zijn miners pal tegenover een datacentrum van Microsoft opgezet. China is geen vreemde van het stelen van gevoelige informatie, en in dit datacentrum heeft connecties met het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

Tot overmaat van ramp ligt het bedrijf opvallend dichtbij een Amerikaanse luchtmachtbasis, die bovendien intercontinentale kernraketten paraat houdt. Van dit type luchtmachtbasis zijn er maar drie in de VS, schrijft de zakenkrant. Dat maakt de locatie erg nuttig voor mogelijke Chinese spionnen.

De bedrijfsstructuur maakt de situatie nog extra ingewikkeld. Het bedrijf is namelijk verbonden aan vijf andere bedrijven, die allemaal gelinkt zijn aan Ć©Ć©n enkele brievenbusfirma in New York. Verschillende Chinese miners in de VS zouden ingewikkelde bedrijfsstructuren gebruiken om te verbergen dat ze banden hebben met de Chinese overheid.

Nog steeds bitcoin mining in China

Veel van deze bedrijven zijn in korte tijd vertrokken uit China. Volgens onderzoek waren de Verenigde Staten hierna goed voor 35% van de totale bitcoin hashrate. Ook nu nog is het nog steeds illegaal om in China te doen aan bitcoin mining. Toch zouden er nog steeds miners actief zijn in het land, die tegenwoordig stiekem gebruikmaken van locaties en stroom van Chinese overheidsgebouwen. Het land is dus nog steeds niet af van al zijn miners.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment