Crypto auditor van FTX aangeklaagd, documenten laten zien waarom

Louise de Graaf


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is op oorlogspad in de crypto-industrie. Al veel Amerikaanse crypto-bedrijven moesten eraan geloven, en nu is een auditor aan de beurt die onder andere crypto-bedrijven heeft geholpen. De audits zouden namelijk niet te vertrouwen zijn.

Crypto auditor voor de rechter

Dat blijkt uit een document dat is ingediend bij de districtsrechtszaal van de Amerikaanse staat Florida. De SEC heeft Prager Metis en zijn gecertificeerde auditors aangeklaagd omdat het 62 klanten zou hebben geholpen om de effectenwetgeving te schenden. In totaal zou het voor deze bedrijven meer dan 200 audits hebben gedaan en ‘andere diensten’ hebben geleverd.

Deze overschrijdingen zouden de kwaliteit van de audits nadelig hebben beïnvloed, die juist een objectief beeld moeten geven van de financiële stand van zaken van het bedrijf. De beleidsmaker eist een boete en wil dat Prager Metis bepaalde zaken niet meer mag uitvoeren. Wat dit precies inhoudt is nog niet duidelijk. Ook is het onderzoek naar het bedrijf nog gaande.

Wie de 62 bedrijven zijn is ook niet bekend. De SEC houdt die namelijk geheim, alhoewel het wel in de aanklacht heeft gedocumenteerd dat Prager Metis de audits tussen december 2017 en oktober 2020 heeft uitgevoerd. Vermoedelijk heeft de SEC hiervoor gekozen omdat het nog niet duidelijk is of de betreffende bedrijven zich daadwerkelijk crimineel hebben opgesteld.

In een statement aan Reuters verklaarde het internationaal actief boekhoudbedrijf dat het vastberaden is om zichzelf zo goed mogelijk te verdedigen in de rechtszaal. Ook zouden de aantijgingen niet terecht zijn. De SEC zou zelf al impliceren dat de vermeende acties de kwaliteit van de audits niet hebben beïnvloed, en dat het zijn eigen onafhankelijkheid serieus neemt.

Auditors bron van controverse in crypto-land

Volgens Reuters was Prager Metis één van de auditors voor de vorig jaar failliet gegane cryptobeurs FTX. Toch zou dit niet in verband staan met deze rechtszaak.

Auditors zijn vrij controversieel geworden doordat eind vorig jaar bleek dat de audit van de bitcoin-balans van Binance niet overeenkwam met de realiteit. Hierdoor stopte boekhoudbedrijf Mazars met het doen van audits voor de crypto-industrie.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment