Crypto recessie voor de boeg, waarschuwt bekende analist

Louise de Graaf


De crypto-markt heeft een vreemd jaar achter de rug. Sommige koersen zijn hard genoeg gestegen om veel mensen te laten denken dat we in een nieuwe bullmarkt terecht zijn gekomen, maar er zijn ook steeds meer signalen dat we opnieuw lagere koersen voor de kiezen zullen krijgen. Een bekende analist van Bloomberg denkt dat we het laatste zullen zien.

Crypto crash nabij door recessie?

Op sociale mediaplatform X waarschuwt macro-analist Mike McGlone van Bloomberg voor een recessie. De meeste centrale banken zijn namelijk nog steeds niet klaar met het verhogen van de rentes, wat in principe de economie remt. Er zijn al tekenen dat de Europese en Amerikaanse economieën langzaam beginnen te krimpen.

China kampt inmiddels met een grote economische crisis en zit zelfs op het randje van regelrechte deflatie. De instortende Chinese vastgoedmarkt is hier een belangrijke factor in.

McGlone merkt op dat bijna alle risicovolle activa in 2023 zijn gestegen, maar dat ze nu weer beginnen te dalen. Hij ziet parallellen tussen nu en de markt in juli van 2008, vlak voordat de markt zich in de kredietcrisis stortte. Dat moment werd namelijk gekenmerkt door stijgende rentes en een piek in de olieprijs, wat mogelijk op dit moment ook aan de hand is.

De magere prestaties van cryptocurrencies zou verklaard kunnen worden doordat crypto groot is geworden in een periode van extreem lage rentes. Hij denkt dat de markt pas stopt met dalen als de Federal Reserve ‘zachter’ beleid zal voeren, wat meer liquiditeit naar de markt moet brengen. Helaas noemt hij geen percentages of prijsniveaus, maar het is duidelijk dat hij een diepe crash verwacht.

Niet iedereen even bearish op crypto

McGlone was in augustus ook al erg bearish. Hij vond toen dat de grafiek van bitcoin leek op de Wall Street-crash van 1930, toen de Amerikaanse aandelenmarkt halveerde. Maar niet alle analisten zijn zo negatief. Want de bitcoin koers is in september gestegen, wat in het verleden een erg goed teken was voor de laatste drie maanden van het jaar.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment