Deze crypto netwerken domineren op basis van betaalde transactiekosten

Louise de Graaf


De crypto-industrie bestaat vandaag de dag uit een gigantische hoeveelheid blockchains waar decentrale applicaties (dApps) op gebouwd kunnen worden met behulp van smart contracts. Deze zogeheten layer-1 netwerken gaan in zekere zin de strijd met elkaar aan om zo’n groot mogelijk deel van het transactievolume voor zich te winnen. De transactiekosten is een van de zaken waar gebruikers een netwerk zowel op selecteren. In dit artikel bekijken we welke blockchains het meest dominant zijn op basis van de betaalde transactiekosten.

Crypto dominantie: 88% van alle transactiekosten

De netwerken die het afgelopen jaar de meeste transactiekosten in ontvangst hebben genomen, zijn Ethereum (ETH) en TRON (TRX). Tezamen zijn de twee smart contract-netwerken goed voor maar liefst 88 procent van de totale betaalde transactiekosten op Proof-of-Stake (PoS) netwerken, waarbij Ethereum voorop loopt met 57 procent en TRON op de voet volgt met 31 procent. Crypto-analist Jamie Coutts bracht afgelopen zaterdag deze veronderstelling naar buiten middels een bericht op X.

Alle andere PoS-netwerken zijn dus maar goed voor een magere 12 procent van alle betaalde transactiekosten.

Coutts schetste bovendien de belangrijkste uitdagingen waarmee de meeste PoS-blockchains worden geconfronteerd. Deze obstakels omvatten een overaanbod van blockspace, inflatoire aanbodschema’s, niet openbaar gemaakte aanbodindicatoren en ondermaatse tokenomics.

Tot slot liet Coutts weten dat de vraag naar blockspace ondanks de bearmarkt zich ‘’in een structurele opwaartse langetermijntrend bevindt’’. ‘De vraag naar blockspace’ verwijst naar de strijd om beperkte ruime in blockchain-blokken.

Ethereum transactiekosten op dieptepunt

Crypto-analyseplatform Santiment bracht vorige week op X naar buiten dat de gemiddelde wekelijkse transactiekosten op Ethereum tot het laagste punt sinds november 2022 waren gezakt. Met een gemiddelde van 1,13 dollar werd het niveau van na de ondergang van cryptobeurs FTX geëvenaard.

Eerder vandaag kon je bovendien al op Crypto Insiders lezen dat ethereum momenteel onderheven is aan inflatie doordat de transactiekosten zich momenteel op zo’n laag niveau begeven. Aangezien een deel van de transactiekosten vernietigd worden, is ethereum alleen inflatoir op momenten wanneer de activiteit op de blockchain erg laag staat.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment