Ethereum netwerk zet grote stap voor toekomstige verbeteringen

Louise de Graaf


Vorige week faalde Ethereum (ETH) ontwikkelaars om een nieuw testnetwerk online te krijgen. In een tweede poging blijken de bouwers achter het grootste smart contract netwerk meer succes te hebben. Het testnetwerk is nu namelijk zonder problemen gelanceerd en klaar voor gebruik. Waarom is dit zó belangrijk voor de toekomst van Ethereum?

Ethereum ‘Holesky’ gelanceerd

Testnetwerken zijn vrijwel identieke kopieën van de originele blockchain die ontwikkelaars in gebruik kunnen nemen voor het testen van decentrale applicaties (dApps) en netwerkupgrades. Het nieuwe testnetwerk van Ethereum wordt ‘Holesky’ genoemd en heeft als doel het welbekende Goerli-testnetwerk, dat zijn intrede deed in 2019, te vervangen.

De eerdere misstap bij de lancering van Holesky had te maken met een verkeerde configuratie. Voor vandaag stond de herlancering op de agenda en deze is, zoals Ethereum-ontwikkelaar Barnabas Busa op X liet weten, helemaal naar wens verlopen.

Hij geeft aan dat de meeste validators inmiddels online zijn en hun werk verrichten. Om precies te zijn is de participatiegraad op het moment van zijn bericht gelijk aan 78 procent.

Holesky zal tot grofweg 2028 operationeel zijn en zal maar liefst 1,46 miljoen validators bevatten. Ter context: het Ethereum mainnet beschikt over 700.000 validators en Goerli over 512.000.

Naast de enorme stijging in het aantal validators moet Holesky ook het aanbodprobleem van Goerli ether (goETH) aanpakken. Ontwikkelaars kregen namelijk te maken met beperkingen door het limiet van 115 miljoen goETH. Bij de lancering van Holesky is meer dan 2 miljard HoleskyETH toegewezen om dit aantal voldoende te maken voor alle ontwikkelaars.

Het belang van het nieuwe ETH testnetwerk

Ergens begin 2024 zal er hoogstwaarschijnlijk een einde worden gebracht aan het Goerli-tijdperk. Holesky verleent zich met name, net als Goerli, voor het experimenteren met grote protocol-upgrades van Ethereum. Een ander testnetwerk van Ethereum, genaamd ‘Sepolia’, richt zich meer op het testen van decentrale applicaties (dApps).

Holesky zal dus veel in gebruik worden genomen vóór grote veranderingen op het mainnet ingevoerd zullen worden. Zo zal Holesky bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de aankomende ‘Deneb-Cancun’ hard fork. Met deze grote upgrade zal Ethereum onder andere kennismaken met het zogenoemde ‘proto-danksharding’ waarmee de schaalbaarheid verbeterd moet worden.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment