De kracht van complimenten

Wat gebeurt er als je een compliment krijgt? Meestal ervaren we dit als prettig. We vinden het leuk en krijgen er energie van. Maar niet altijd. Hoe vaak komt het niet voor dat we ons ongemakkelijk voelen als we een compliment krijgen. We hebben dan de neiging om het compliment weg te wuiven met een zinnetjes als: "Deze leuke trui? Och ja, die was maar in de uitverkoop hoor".

En dat is niet zo vreemd. In ons leven zijn we vooral geprogrammeerd om te kijken naar wat niet goed gaat. Tegen de tijd dat je 16 bent heb je circa 180.000 keer gehoord wat niet goed gaat, tegen slechts 20.000 complimenten. En wat is ook alweer de kracht van de reclame; juist herhaling. Ik nodig je uit om vooral tijd te besteden aan het herhalen van de complimenten. Vertel de ander dat hij of zij goed, mooi en oké is. Bevestig ze in wat ze doen en verhoog hun eigenwaarde. Dat is een cadeau voor het leven.

Dit kun je op verschillende manieren doen:

Tip 1 Geef complimenten op gedrag. Bijvoorbeeld; "ik vind dat jij het huis goed en mooi hebt opgeruimd, ik vind het leuk dat jij mij helpt bij deze boodschappen te dragen". Door de zin te beginnen met de woorden 'ik vind' laat je ook ruimte voor de mening van anderen.

Tip 2 Geef complimenten op hun zijn. Bijvoorbeeld: "je bent fantastisch, jij bent mooi, jij bent een topper".

Tip 3 Verpak je compliment in een vraag waarop ze bevestigend dienen te antwoorden. Bijvoorbeeld "Dan zul je wel trots op jezelf zijn?" of "Ik zou trots op mezelf zijn. En jij?" Hiermee bevestigen ze zichzelf, wat nog krachtiger is.

Oefening: Ga vandaag eens bij jezelf na waar jij het zinnetje 'jij bent…' het meest gebruikt. In positieve zin? Bijvoorbeeld in een zin als 'jij bent geweldig'. Of in negatieve zin? Bijvoorbeeld in een zin als 'jij bent een zeikerd'. Oefen de komende dag eens met dit gegeven. Als je iets niet wilt of niet leuk vindt, benoem dan het gedrag in plaats van te zeggen 'je bent vervelend, lastig, onhandig, te jong' enzovoort. En als je iets leuk vind, geef een compliment. Ga aan het eind van de dag eens na wat dit met jou doet. En of je iets bij de ander waarneemt.

PS: je mag dit uiteraard ook op jezelf toe passen.

Het team van 100% Jezelf

De kracht van complimenten