Failliete crypto exchange verloor $190 miljoen aan eenvoudige scams

Louise de Graaf


Het drama omtrent het faillissement van crypto exchange FTX en dochteronderneming Alameda Research blijft zich verder ontwikkelen. Naar verluidt verloor het laatstgenoemde bedrijf minstens $190 miljoen aan scams. 

Een enkele handelaar in het bedrijf zou volgens een klokkenluider, bekend op X onder de naam Baradwaj, $100 miljoen hebben verloren door simpelweg op een verkeerde link te klikken via Google. Het ging om een decentralized finance (DeFi) transactie, maar door een gebrek aan standaardprocessen binnen het bedrijf kon de transactie toch in de soep lopen. 

Daarnaast benoemde Baradwaj ook een miljoenenverlies. Het bedrijf was betrokken bij yield farming, een strategie in de DeFi sector waarbij gebruikers cryptocurrency lenen, uitlenen of staken in een protocol om zo rente te verdienen. Echter, deed het bedrijf dit onder andere bij nieuwe blockchains, waar er sterke twijfels waren over de legitimiteit ervan. De kosten door deze praktijken zijn naar verluidt opgelopen tot $40 miljoen.

Waar het onder andere mis ging volgens de klokkenluider is de bedrijfscultuur. CEO Sam Bankman-Fried (SBF) was van mening dat flexibiliteit en snelheid essentieel was in de  crypto wereld. Het zorgde ervoor dat veel standaardprocessen niet werden nageleefd. De financiële boekhouding was daardoor nauwelijks op orde en ook werd er niet grondig getest op nieuwe code. 


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

Getuigenis van Alameda Research hoofd

Voormalig hoofd van Alameda Research en ex-vriendin van SBF, Caroline Ellison, heeft bekend van fraude en is een getuige in de rechtszaak tegen Sam. Ellison, onthulde onlangs details over misbruik van klantenfondsen en samenzwering om kredietverstrekkers te misleiden. Ellison gaf toe dat ze wist dat er ongeveer $14 miljard was verduisterd. Daarnaast maakte ze bekend dat een aanzienlijk deel van de initiële distributie van FTT-tokens, een cryptocurrency die geassocieerd is met het FTX-handelsplatform, naar Alameda ging. Ze verklaarde dat Alameda de tokens gratis verkreeg, terwijl het overige percentage privé aan investeerders en werknemers werd verkocht.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment