Miljoenen van crypto hacker ontwaken na maanden inactiviteit

Louise de Graaf


Een hacker die miljoenen aan crypto van de failliete cryptobeurs FTX heeft gestolen, verplaatste op 1 oktober na maanden inactiviteit zijn miljoenen aan ethereum (ETH). In zes transacties werd een totaal van $25,2 miljoen verplaatst. Zijn buit werd verdeeld onder zes verschillende adressen. 

Miljoenen aan ethereum verplaatst binnen anderhalve dag

In een tijdsspanne van anderhalve dag verplaatste een hacker van FTX miljoenen aan ethereum. In totaal gaat het om 15 duizend ETH, wat gelijkstaat aan $25,2 miljoen. De wallet waar de crypto in werd bewaard was al zes maanden inactief geweest. De laatste transactie omvatte een tiende van een cent, wat de huidige transacties des te indrukwekkender maakt.

De hacker heeft de miljoenen aan ethereum 10 maanden in de desbetreffende wallet bewaard. In totaal beschikt de hacker over $294 miljoen aan ETH, verspreid over vijftien verschillende adressen. De bewegingen die we momenteel waarnemen zijn waarschijnlijk pogingen om de buit zo veel mogelijk te verspreiden. 

De miljoenen aan ethereum zijn afkomstig van de FTX hack in november 2022, kort na het faillissement van de exchange. Toen verdween meer dan $663 miljoen aan crypto. Daarvan is naar verluidt $447 miljoen daadwerkelijk gestolen en $186 miljoen naar een veilige opslag verplaatst door FTX.

Buit afkomstig van mogelijke inside job hack binnen crypto beurs FTX

De timing van de hack riep vele vragen op binnen de Ethereum gemeenschap. Op het internet werd gespeculeerd over een potentiële ‘inside job’ van de binnenste cirkel van FTX. Zo zouden CEO Sam Bankman-Fried en andere topmannen binnen het bedrijf hun hagje proberen te redden. 

ZachXBT, een gerenommeerde (amateur) detective binnen de crypto wereld, ging daarom op onderzoek uit. Verschillende werknemers van de failliete exchange gaven aan dat ze de adressen niet herkenden. Het leek er daarom op dat het niet om een inside job ging, maar om een aanval van buitenaf.

Nick Percoco, CSO van exchange Kraken, traceerde een adres dat werd gebruikt voor gas money om de verplaatsing van de honderden miljoenen waar te maken. Op basis daarvan leek de exchange de dader gevonden te hebben. Echter, ZachXBT zelf gaf aan dat het hoogstwaarschijnlijk niet ging om de hacker, maar om FTX die de $186 miljoen wilde redden. De daadwerkelijke verdachte achter de vreemde zaak is tot op heden nog niet bekend.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment