Nederlandse Bitcoin-bedrijven boeken grote zege, en meer crypto nieuws

Louise de Graaf


Elke week blikken we terug op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. Twee weken geleden stegen bitcoin (BTC) en sommige andere koersen het hardst sinds afgelopen juli, terwijl overheden flink huishielden in de crypto-industrie. Maar afgelopen week bleef er weinig over van deze stijging. Desondanks was er aardig wat positief nieuws, en vooral omtrent regulatie.

Sterke banenmarkt VS, bitcoin kwakkelt

Veel koersen van cryptocurrencies waren afgelopen week niet zo sterk. Wellicht werd dit veroorzaakt doordat veel centrale banken overwegen om nog steeds niet te stoppen met het verhogen van de rentes, of doordat de Amerikaanse overheid nu zóveel schuld heeft dat het zelfs niet in staat is om (met deze hoge rentes) zijn eigen schuld af te betalen.

Op vrijdag kwamen de nieuwste gegevens over de Amerikaanse banenmarkt binnen, die opvallend genoeg juist enorm positief waren. Er zijn meer nieuwe banen bij gekomen dan verwacht, wat suggereert dat de economie ook sterker is dan verwacht. Vlak na dit nieuws steeg de bitcoin koers enigszins, maar inmiddels is daar weinig meer van over. Dit nieuws suggereert dat de centrale bank de rentes verder kan verhogen zonder dat dit rampspoed betekent voor de economie.

Crypto exchange Binance krimpt verder

Bij Binance ziet het er nog steeds minder rooskleurig uit. Het marktaandeel van de cryptobeurs was in januari nog 55,2%, maar in augustus was dit nog maar 38,5%. In september is het nog verder gedaald naar 34,3%.

Uit Nederland is het al vertrokken, en vorige maand is ook Rusland toegevoegd aan dit lijstje. Toch zal de krimp vermoedelijk door gebruikers uit andere landen zijn veroorzaakt, want het nieuws rondom Rusland kwam pas eind september.

Anticlimax ethereum beursfondsen

Ethereum (ETH) had ook minder geluk. Afgelopen week zijn maar liefst negen beursfondsen voor ethereum gelanceerd, maar dit resulteerde in een anticlimax. Het volume was namelijk opvallend laag. De ethereum koers staat deze week ongeveer 6,5% in het rood, wat het één van de hardste dalers maakt.

Drugshandelaren doelwit van crypto sancties VS

Tegelijkertijd komen er vanuit overheden voorspoedige signalen. Drugshandelaren zouden namelijk op grote schaal fentanyl hebben gekocht van Chinese producenten. De drug vormt een groot probleem in de Verenigde Staten, waar het al vele dodelijke slachtoffers heeft geclaimd.

Om de illegale drug te bestrijden hebben de VS 16 betrokken crypto-wallets geïdentificeerd en onderworpen aan sancties. Ook zijn in totaal 28 bedrijven en individuen uit Florida gearresteerd.

Nederlandse crypto exchanges winnen rechtszaak

Voor Nederland is de crypto-regulatie deze week minder streng geworden. 11 Nederlandse bitcoin-bedrijven hebben namelijk de rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB) gewonnen. De bedrijven spanden een zaak aan omdat zij vonden dat de centrale bank veel te hoge kosten vroeg voor het reguleren van de sector.

De rechter vond dit ook, wat betekent dat DNB de betrokken Nederlandse bedrijven terug moet betalen, en dat kan flink in de papieren lopen. Wat de verdere implicaties van de uitspraak zullen zijn blijft voor nu afwachten. De Nederlandsche Centrale bank heeft namelijk nog even de tijd om in beroep te gaan.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment