Oorlog in Israël en de impact op de bitcoin koers

Louise de Graaf


Het is je vast niet ontgaan dat er een ernstig conflict is uitgebroken tussen Israël en Hamas, waarmee we na de oorlog in Oekraïne een volgend tragedie moeten aanschouwen. Buiten dat de oorlog vanuit humanitair oogpunt vreselijk is, kan het ook een behoorlijke impact hebben op de wereldeconomie en daarmee op de bitcoin koers. Als gevolg van het uitbreken van deze oorlog zijn de olieprijzen namelijk een gigantische sprong. Dat zorgt voor een nieuwe opwaartse druk op de inflatie, wat betekent dat centrale banken de rente waarschijnlijk langer op dit verhoogde niveau moeten houden en dat is niet goed voor de bitcoin koers.

Sprong in olieprijzen. Bron: Tradingview

🔔 Vandaag: €56 goud gratis

Veilige havens in de plus

Als gevolg van het starten van de oorlog zien we daar verschillende veilige havens van profiteren. De gebruikelijke namen als olie, goud, de Amerikaanse dollar en de Japanse yen staan in de plus. Risico-assets hebben het op dit moment wat moeilijker, al lijkt bitcoin zich (net als de afgelopen tijd) nog redelijk stabiel te houden. Ondanks het starten van de oorlog lijkt een nieuwe renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) steeds minder waarschijnlijk.

Zo liet Logan van de Federal Reserve gisteren weten dat de hoge rentes op Amerikaanse staatsobligaties van dit moment betekenen dat de centrale bank mogelijk geen renteverhogingen meer hoeft door te voeren. Ook Philip Jefferson van de Federal Reserve sloot zich bij de woorden van Logan aan.

Zodoende lijkt het erop dat de Amerikaanse centrale bank tijdens de rentevergadering in november wederom voor een rentepauze zal kiezen. Dat is in ieder geval geen slecht nieuws voor bitcoin. Maar vergeet niet dat we vanuit macro-economisch perspectief nog altijd in een lastig parket zitten met bitcoin.

Rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Bron: Tradingview

Door de hoge rentes op Amerikaanse staatsobligaties (~5 procent) kunnen investeerders daarmee de inflatie verslaan en een reëel rendement verdienen. Dat maakt deze investeringen relatief gezien aantrekkelijker ten opzichte van bitcoin en aandelen. Zeker als je bedenkt dat er nog altijd een significante kans op een recessie is door de hoge rentes. Maar ook als die recessie niet komt, dan zullen de hoge rentes (totdat de inflatie terug is op 2 procent, want dan kunnen ze weer omlaag) druk opleveren op de bitcoin koers.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In principe is het al een beetje besproken, maar de stijgende olieprijzen als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas zijn niet goed voor de bitcoin koers. Dit betekent dat er wederom een opwaartse druk op de inflatie ontstaat, die er in principe al was door de relatief stabiele Amerikaanse economie. Het is nu vooral hopen dat de inflatie snel zal dalen, want op dit moment is het investeringsklimaat voor bitcoin niet bullish te noemen.

Het is dat er voor 2024 was positieve ontwikkelingen op de kalender staan. De halving van eind april/begin mei is natuurlijk een zekerheid, maar er bestaat ook nog de kans op de eerste Amerikaanse Spot Bitcoin ETF. Dat zou een gigantische boost voor de markt opleveren. Waarschijnlijk is de hoop op die Spot Bitcoin ETF op dit moment ook de voornaamste reden dat bitcoin het hoofd boven water weet te houden.

De traditionele financiële markten hebben het de afgelopen weken al wat lastiger. Ondertussen blijft de Amerikaanse dollar vlammen (zie onderstaande grafiek). Enkele dagen geleden liep de dollar tegen een weerstand aan, maar de opwaartse trend kan zich gezien de omstandigheden zomaar voortzetten.

Amerikaanse dollar (DXY) versus andere fiatmunten. Bron: Tradingview

Verder staat er voor vandaag weinig boeiende macro-economische data op de agenda, dus wij zien elkaar morgen weer. Dan begint het Amerikaanse ‘inflatiefeestje’ met belangrijke nieuwe data over de ontwikkeling van de prijzen in de Verenigde Staten.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment